Over het ontstaan van de Hulpkaravaan naar Griekenland
Eind augustus deed Erika Mauritz een oproep op Facebook. Wie wilde haar meehelpen om hulpgoederen te verzamelen voor vluchtelingen in Griekenland? Het antwoord was overweldigend. Op 70 locaties in Nederland en België doneerden duizenden mensen en bedrijven wat nodig is in Griekenland. In het hele land is ingehaakt op het initiatief dat opgemerkt is door de lokale media en veel navolging krijgt op social media. Honderden vrijwilligers sloten zich aan bij de Hulpkaravaan en zetten zo hun gevoel van onmacht om in liefdevolle daden want “Gewone mensen helpen gewoon.”
Sinds die eerste oproep heeft onze organisatie ongeveer 1500 m3 aan hulpgoederen ingezameld. In heel Nederland hebben duizenden Nederlanders goederen gedoneerd zoals heren-, dames- en kinderkleding, schoenen, tenten, slaapzakken, beddengoed, toiletartikelen, medicijnen, speelgoed, babydragers, kinderwagens, luiers en voedsel. Met de hulp van sponsors en transportbedrijven zijn deze goederen nu bijeen gebracht in een centrale loods in Bleiswijk, waar de goederen door een groot team van vrijwilligers nauwkeurig gesorteerd en klaargezet worden voor transport. De eerste transporten, met hulpgoederen voor Kilkis en Lesbos, zijn inmiddels aangekomen en uitgedeeld aldaar.
Samenwerking en sociale duurzaamheid
In Griekenland werken wij nauw samen met lokale vrijwilligersinitiatieven in Kilkis, Kos, Lesbos, Leros, Piraeus en Athene. Wij bieden hen niet alleen onze hulpgoederen aan, maar helpen hen ook om deze zo goed mogelijk te kunnen ontvangen en te verwerken zodat er ter plaatse geen kostbare tijd verloren gaat met sorteren. Om een voorbeeld te noemen: in oktober is een team van de Hulpkaravaan op expeditie naar Kilkis geweest om in samenwerking met de lokale vrijwilligers hun opslagfaciliteit aan te passen en zo het distributiekanaal te verbeteren. Ook werken wij samen met Solidarity Piraeus, een Griekse vrijwilligersorganisatie die in de haven van Athene de vluchtelingen opvangt die van de schepen komen en hulpgoederen naar de eilanden stuurt.
Wij kiezen bewust de samenwerking met Griekse vrijwilligersorganisaties om de Grieken te helpen het hoofd te bieden aan deze crisis en zo mee te bouwen aan sociale duurzaamheid in de getroffen gebieden. Deze samenwerking levert onze organisatie het voordeel op dat onze hulpgoederen sneller en efficiënter de vluchtelingen bereiken aangezien de Griekse vrijwilligersorganisaties beter toegang hebben tot lokale infrastructuren.
Transport en sponsorships
Ons transport gaat over land en over zee. Door onze samenwerking met lokale organisaties hebben wij geleerd dat de hulpvraag per locatie en per week kan verschillen. Daarom zenden wij onze vrachten gefaseerd en in nauw overleg met de lokale organisaties uit. Wij houden hierbij dus zo goed mogelijk rekening met vraag en capaciteit van onze Griekse samenwerkingspartners.
Tot nu toe heeft de Hulpkaravaan veel hulp gekregen van enthousiaste vrijwilligers, donateurs en weldoeners die de Hulpkaravaan samen hebben voortgeduwd tot het punt waar we nu zijn. Wij zoeken echter nog sponsors die ons het beslissende duwtje in de rug kunnen geven om deze bijzondere logistieke uitdaging tot een succes te maken.
Om u een indruk te geven van wat een vracht kost, hierbij de globale gemiddelde kosten van een vracht. Een zeecontainer laten verschepen inclusief begeleiding kost 3000 euro. In een zeecontainer gaan 25 of 21 pallets afhankelijk van het formaat. Een pallet komt dan gemiddeld op 75 euro. Op een pallet gaan ongeveer 20/30 dozen. Een doos kost dus ongeveer 3 euro. Inmiddels zijn er van de berekende vijftien vrachten, zeven stuks door de vrachtvervoerders in waarde bijeen gebracht. Dit wordt in mindering gebracht per container waardoor de rekening per container ong. 1500 euro kost. Deze containers worden twee wekelijks verzonden. Wij zoeken nog fondsen voor de overige vijf en fondsen voor voedsel en water dat we op locatie inkopen. Daarnaast helpen wij ter plekke bij het opzetten en verbeteren van de benodigde structuren om de distributie in goede banen te leiden. Wij zijn met elke donatie blij.
Onze Stichting beschikt over een ANBI-status, hierdoor kunt u donaties opgeven bij uw inkomstenbelasting.Tevens kunnen wij mogelijkheden bieden voor exposure. Neem hiervoor contact met ons op indien u dit wenst. Voor meer informatie over onze organisatie kunt u onze website bezoeken: www.hulpkaravaangriekenland.nl of een berichtje achterlaten op hulpkaravaan@gmail.com. Wij nemen dan snel contact met u op.
Hulpkaravaan naar Griekenland