Kamp Vathy op Samos
Introductie – We horen veel over kamp Moria op Lesbos in tegenstelling tot het kamp Vathy op Samos. Dit heeft te maken met het feit dat er weinig Nederlandse organisaties en vrijwilligers zijn die hierover schrijven. Ook kamp Vathy is afgebrand en ook daar kolken de modderstromen langs de tenten als het regent en ook dit kamp zit overvol. Het kamp is ingericht voor 650 vluchtelingen. Op het dieptepunt van de crisis leefden er 8000 mensen. Nu wonen er in dit kamp 3000 ontheemde en vergeten mensen.
U heeft vast gehoord dat er gevangeniskampen gebouwd worden op verschillende plaatsen in Griekenland. Op Lesbos en Chios heeft de burgemeester geen toestemming gegeven en is de schop nog niet in de grond. Op Samos is de burgemeester gezwicht en is de bouw bijna klaar voor 1500 alleenstaande gevluchte mannen of vrouwen. Het is aangelegd in de bergen, op 10 km afstand van de dichtstbijzijnde stad, uit het zicht van de toeristen. Hulporganisaties zijn niet welkom in deze kampen. Ze worden gerund door de Griekse overheid, dezelfde overheid die wekelijks bedorven eten uitdeelt in het kamp. Nu kunnen we er nog waarnemen en hebben we foto’s als ondersteunend bewijs. Bij het gesloten kamp zal dit onzichtbaar worden voor buitenstaanders. De verwachting is dat vanaf juni, in etappes, de andere 1500 leden van gezinnen, vanuit het kamp op Samos naar straten van Athene verhuizen. Wij blijven helpen tot het einde van kamp Vathy op Samos en zullen hen in Athene wederom tegenkomen en helpen!
Dit alles gebeurt om het toerisme weer op het eiland welkom te kunnen heten, maar hoe warm is dat welkom eigenlijk als je de gevluchte mensen daarvoor met deze kilte behandelt?
Verslaggever Ingeborg Beugel: “Mannen, vrouwen, kinderen en baby’s met een Griekse vluchtelingenstatus worden ingeklemd tussen ‘geen identiteitskaart’ en ‘geen huurcontract’ met niets, zonder kleren, slaapzakken, matrassen, tentjes, zelfs zonder geld om van te eten, op straat terecht. In de winterkoude en plensregen, of in de misselijkmakende zomerhitte. Iedere dag zijn het er meer. In parken, portieken, op pleinen en straathoeken.” Lees hier het hele artikel! Een long read en must read als je wilt begrijpen dat het Griekse systeem aan alle kanten faalt. Nederland stuurt willens en wetens mensen terug naar Griekenland, waar men dan met gezin en al op straten van Athene terechtkomt.